Холандските филми, които трябва да гледате [втора част]

2014-07-04 17:34:00
Холандските филми, които трябва да гледате [втора част]
Снимка: outnow.ch

Ето, че отново е време за европейско кино. Днес за последно сме в красива Холандия и се докосваме до нейните невероятни филмови шедьоври и след това продължаваме да кръстосваме стария континент. Но преди да тръгнем отново на път сме ви приготвили още няколко холандски филма, които заслужават вашето внимание. Ето ги и тях:

 

Wavumba

 

Някъде в Кения стар рибар на име Машуд наистина вярва на историите си. Истории, в които морето е дух, хората говорят с рибите и морските кончета танцуват по вълните. Любимата история на Машуд е за неутолимото му желание да улови гигантска акула с голи ръце. След като години наред живее в Англия, режисьорът Йерун ван Велзен се завръща в Кения, където е отраснал, и навлиза в един свят на спомени, митове и свръхестествено, така характерни за традиционните африкански истории.

 

Vivan las antipodas!

 

Виктор Косаковски ще ни отведе на уникално пътешествие около света — до няколко двойки места, които се намират точно на противоположната страна едно от друго. Режисьорът разсъждава за противоположностите във философски и политически аспект на фона на спиращи дъха кадри, подредени чрез забележителен монтаж.

 

Black Butterflies

 

По време на първата си реч пред парламента на Южна Африка Нелсън Мандела прочита стихотворението на Ингрид Джонкър „Мъртвото дете от Нианга” и я определя като една от най-талантливите поетеси на страната. Това е филм за нейния живот. В ролята на Ингрид е холандската актриса Карис ван Хоутен, позната от „Валкирия” и „Черната книга”. Партнират й ирландецът Лиам Кънингам /”Сблъсъкът на титаните”, „Центурион”/ и ветеранът Рутгер Хауър.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия